Get Adobe Flash player

The 80's!!

De Jaren 80 waren voor velen hoogtepunten en roerige jaren. Zo werd Beatrix gekroond wat gepaard ging met de beruchte krakersrellen, de DISCO kwam in een stroomversnelling en door de verbeterde IC-techniek konden begin jaren '80 steeds goedkopere computers worden gemaakt. Kernramp van Tsjernobyl, Nederland werd Europees kampioen voetbal, Space Shuttle Challenger ongeluk, Tiannanmen-protest (studentenopstand China), Herald of Free Enterprise zinkt bij Zeebrugge, de Berlijnse Muur valt, net als de communistische regimes achter het IJzeren Gordijn. Ook heerste een gevoel van "alles kan en alles mag zolang ik het maar kan betalen". Het snobisme vierde hoogtij. Voorbeelden hiervan zijn de in Vlaanderen beruchte Millet-reportage van Paul Jambers, de serie Miami Vice en de film Wall Street. Een andere exponent hiervan was het fenomeen van de yup (young urban professional), jonge succesvolle zakenlieden, vaak werkzaam in de opkomende IT, die hun pasverworven rijkdom maar al te graag aan de wereld wilden tonen door statussymbolen als snelle sportwagens en dure modekleding.

De jaren 80 stonden voor Atari spelcomputers, Commodore 64,  27 MC bakkies, Rubik's Cube, BMX crossfietsen en Ray Ban zonnebrillen.

De BN'ers waren Ad Visser, Andre van Duin, Henny Huisman, Ralph Inbar en Willem Ruis.

De tv hit series waren: The A-Team, Cosby show, natuurlijk Dalles en Dynasty, Dukes of Hazard, Nightrider, Roseanne en Magnum.

Uitgaan deed je in Bluetiek In, De Marathon, De Melkweg en Galaxy en de populaire radioprogramma's waren Curry & van Inkel, dik Voormekaarshow en Ferry Maat's Soul Show.

Back to the future, Karate Kid, Top Gun, Ghost Busters en Dirty dancing zorgden voor volle bioscopen.


In de jaren 80 krijgt een nieuwe generatie muziekliefhebbers de greep op de popmuziek. De fans zijn jonger en modieuzer. De disco sound verovert de wereld meer dan ooit op de televisie, radio en discotheken. Nederland en Belgi� verwelkomen de Dolly Dots de vrolijke meidengroep met disco pasjes. Bob Marley blijft de ongekroonde koning van de reggae muziek. Er zijn in de geschiedenis van de popmuziek een aantal revoluties aan te wijzen nieuwe stijlen zoals: reggae, punk, disco en rockmuziek. De producers richten zich met enige regelmaat dan ook op het verleden van de muziekgenres, om eerdere successen te herhalen. Hits van vroeger worden gecombineerd met het disco ritme. Dit succes brengt de platenmaatschappijen miljoenen op, goede muziek blijkt dus tijdloos te zijn. In 1981 leveren twee duo's een wereldsucces, Placido Domingo (operazanger) en countryzanger John Denver bezingen samen de liefde, met als resultaat een wereldhit "perhaps love". Ook saxofonist Grover Washington Jr. en Zanger Bill Withers voegen hun talenten samen en scoren hits zoals "just the two of us". Love songs zijn in dit jaar immens populair zoals ook Lionel Richie en Diana Ross laten zien in het duet "endless Love".

Begin jaren 80 begint de rockmuziek aan een tweede jeugd. Er ontstaan steeds meer nieuwe groepen en stijlen. De grootste groepen in die tijd waren Genesis en Dire Straits. Vrolijk is de muziek van Kid Creole & The Coconuts en Dexy's Midnight Runners. Emotioneel en melodieus klinken vooral Wings, Foreigner en Toto. Gevarieerd is het repertoire van Joe Jackson en Culture Club. Doe Maar zorgt in Nederland voor Hysterische taferelen.


In 1982 wordt duidelijk dat de emancipatie van de vrouwen in de muziek zich sterk doorzet. Zangeressen zoals Kim Wilde, Dionne Warwick en Donna Summer doen danig van zich spreken. Ook de reggae muziek blijft immens populair ondanks de dood van Bob Marley. De rockmuziek krijgt steeds meer variaties en nieuwe sounds.


Alle grote nieuwe sterren van de jeugd zijn Madonna, Prince, Duran Duran, Wham en de Maimi Sound Machine zei worden op handen gedragen door de fans van 13 tot 15 jaar. Zelfs Bruce Springsteen moet het van deze jonge jeugd hebben. Deze nieuwe generatie bepaald heel sterk de mode en de muziek. In deze tijd zijn er ook spectaculaire comebacks zoals die van Tina Turner en The Everly Brothers. In 1984 zijn er nog nooit eerder zoveel vrouwen succesvol in de popmuziek. The Pointer Sisters, Chaka Khan, Pat Benatar, Madonna, Sheila E, Sade, Alison Moyet, Cindy Lauper en Denice Williams bereiken allen de hitparades met hun platen.

Op 13 juli 1985 vindt in Londen en Philadelphia het grootste popconcert aller tijden plaats �Live Aid�. Veel beroemde artiesten en groepen doen mee om Live Aid tot een onvergetelijke dag te maken. Het doel is een enorme hoeveelheid geld inzamelen voor Afrika.


De grote popconcerten hebben een sterk stimulerende werking op jonge mensen die dromen van een loopbaan in de popmuziek. Omdat veel concerten worden uitgezonden op tv is dit van grote invloed. De videoclip maakt immers ook een grote kans op een doorbraak. Er breken dan ook een groot aantal groepen en solisten door zoals Europe, The Bangles, Falco en The Art Of Noise. Commercieel maar nog niet aan de top, zijn jonge rappers en dj-masters. Die hun muziek hiphop, house of gogo noemen.


In 1982 introduceren Philips en Sony de compact disc (cd). In navolging van de langspeelplaat (lp) en het cassettebandje ontwikkelden Philips en Sony tussen 1978 en 1982 de cd. Het concept werd al bedacht in 1969 door de Nederlander Klaas Compaan. In plaats van een bruine sliert of een zwarte plaat is een cd een mooie zilverkleurige schijf met weerspiegeling. Het grote verschil is dat de CD digitaal is in plaats van analoog. De lengte van een cd is 74 minuten geworden omdat de Sony baas de 9de symphonie van Beethoven op cd wilde hebben. De langste versie hiervan duurt namelijk 74 minuten.


Musici met een boodschap of een interessant verhaal in hun songs kunnen over het algemeen rekenen op een trouwe grote schare fans. Zoals U2, Sting, The Pet Shop Boys en Womack & Womack. De culturele invloed van de popmuziek is enorm in vergelijking met vroegere tijden. De artiesten gaan allemaal uitgebreid op tournee zodat de fans ze ook live kunnen bewonderen. Het jaar 1989 kenmerkt zich door de comback van nogal wat artiesten en groepen die in vroegere jaren beroemd zijn geweest. Ze komen weer opnieuw in de belangstelling te staan. Zoals Lou Reed, B.B. King, Carly Simon, Alice Cooper en Van Morrison. Roy Orbison maakte zijn laatste comeback voor hij overleed. Heel wat artiesten en groepen die nog steeds actief en beroemd zijn en eigenlijk nooit weggeweest zijn, zijn The Rolling Stones, Rod Steward en David Bowie. Er zijn ook nog steeds de nieuwkomers zoals New Kids On The Block en Koama. Koama ontketent een nieuwe dansrage, de Lambada. De populariteit van de rapstijlen, hiphop en house blijft intussen groeien.


Foto's

Volgende optreden

Cafe 's Lands Welvaren
Westeinde 2
Schermerhorn
Datum: Zo 21 April
Aanvang: 18.30 uur
Toegang: gratis